depressie of burn-out

Depressie of burn-out: In 2012 had ik mijn burn-out. Een aantal jaar daarna sprak ik in een andere setting een psychologe. Ik vertelde over mijn burn-out en langs mijn neus weg noemde ik mijn meest prominente klachten uit die periode. Complete uitputting, me nergens toe kunnen zetten en de hele dag naar de wasmand kijken zonder in actie te komen. Deze psychologe antwoordde kortaf: ‘dan heb je een depressie gehad, en geen burn-out’. Ik was verbijsterd.

Ik heb me naar mijn mening weliswaar niet goed gevoeld, maar depressief was nooit in mij opgekomen. Ja ik was aan het strugglen en ja, ik had het moeilijk, maar depressief…nee, daar had ik absoluut geen beeld bij. Dit was voor mij wel een reden om na te gaan of er heel misschien een kern van waarheid in zat. Ik wilde wel weten of ik nou een depressie door had gemaakt of dat ik een burn-out heb gehad.

Depressie of burn-out: de overeenkomsten

Onderzoek op internet wees elke keer opnieuw uit dat depressie en burn-out veel dezelfde kenmerken hebben, soms ook tegelijk voorkomen en soms wordt er zelfs helemaal geen onderscheid gemaakt.

De overeenkomsten zijn duidelijk: concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaapproblemen, een uitgeblust gevoel. Wanneer je hier last van hebt, kun je dus in beide categorieën vallen, depressie èn burn-out.

Depressie of burn-out: de verschillen

Maar wat zijn de verschillen dan? Nou, een depressie is algemener en kan al snel invloed hebben op verschillende levensgebieden zoals werk, vrienden, familie, hobby’s, en het kan ook ontstaan vanuit verschillende levensgebieden.

Een burn-out ontstaat meestal vanuit het werk en kan op den duur invloed krijgen op privé.

Bij depressie wordt er weinig plezier ervaren, waar dan ook. Iemand die burn-out is kan nog wel plezier ervaren op andere levensgebieden.

Burn-out is een energiestoornis en depressie is een stemmingsstoornis.

Dit zijn, denk ik, de belangrijkste verschillen.

Depressie of burn-out: de diagnose

De psychologe die ik had gesproken, wist verder helemaal niets van mijn burn-out. Uit mijn spaarzame woorden concludeerde zij dat ik depressief was en niet burn-out. Terwijl ik haar deze woorden zei, (Complete uitputting, me nergens toe kunnen zetten en de hele dag naar de wasmand kijken zonder in actie te komen) zag ik een beeld voor me van extreme vermoeidheid. Mijn hoofd wilde wel, maar mijn lijf kon niet meer. Ik wilde wel dingen ondernemen, maar mijn armen, benen en hoofd voelden zó zwaar en ik was zó moe!

Ik vond het echter heerlijk om met de kinderen een spelletje te doen of even te stoeien. Ik vond het heerlijk om met mijn gezin een dagje weg te gaan. Ik vond het heerlijk om met vrienden af te spreken, zolang er niet teveel mensen tegelijk bij elkaar waren. Hier keek ik naar uit en ondanks dat ik daarna tijd nodig had om bij te komen, deed het me toch ook goed.

Als ik zelf niet goed had opgelet, had ik me dus zo een verkeerd etiketje laten opplakken. Deze psychologe kende mij niet en heeft niet doorgevraagd. Zij kon dus helemaal geen diagnose stellen. Zij vulde zelf blijkbaar in dat ik nergens meer plezier in kon beleven, dat mijn stemming negatief was en dat ik op geen enkel gebied meer kon genieten. Haar aanname had niet verder uit de richting kunnen zijn.

Depressie of burn-out: wat te doen.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn èn je tijdens een burn-out ook best depressief kunt worden, zijn er dus wel degelijk verschillen. Jij kent je lijf het beste. Jij weet het beste wat er in je omgaat en laat je dus niet zomaar het verkeerde labeltje opplakken. Blijf altijd zelf goed nadenken.

Heb jij last van burn-out klachten en wil je die grondig te lijf gaan? Wil je het probleem bij de wortel aanpakken en zorgen dat het nooit meer terugkomt? Makkelijk en moeiteloos? Met mijn Boost Body & Mind methode kan dat.

Ben je nieuwsgierig naar mijn methode, download dan hier mijn gratis ebook.

Ps: bezoek hier ook eens mijn andere website.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *