fasen burn-out

Natuurlijk wil iedereen een burn-out voor zijn. Toch belanden de meesten erin voordat ze er erg in hebben en met een beetje pech heb je het pas in de gaten wanneer het al te laat is. Je kent de signalen, maar je herkent ze niet bij jezelf. We hebben te weinig in de gaten dat we op een glijdende schaal staan. Hoe kan het allemaal zomaar opbouwen?

Vergelijk het maar met het koken van een kikker. Zet een kikker in een pan met koud water, laat dat water langzaam tot het kookpunt komen en de kikker zal er niet uit springen, maar zich langzaam laten koken. Wanneer veranderingen geleidelijk gaan, hebben we ze simpelweg wat minder in de gaten.

Om een burn-out voor te kunnen zijn is het in de eerste plaats belangrijk dat we de signalen kunnen herkennen en in de tweede plaats dat we weten welke fasen elkaar normaal gesproken opvolgen.

Fasen burn-out: fase 1

Het begint allemaal vaak met gewone stress, en gewone stress, daar is niks mis mee. Daar kunnen we prima in functioneren, sterker nog, misschien zelfs wel beter dan zonder die stress.

Fasen burn-out: fase 2

Als je niet oppast, dan komt er het moment dat de stress chronisch wordt en dan is het wel schadelijk. Bij chronische stress staat ons lichaam continu in de fight-or-flight-modus en ben je hard op weg naar uitgeput raken. Je lichaam krijgt namelijk geen kans meer te herstellen.

Fasen burn-out: fase 3

De volgende fase is overspannenheid. In deze fase kun je veel piekeren, prikkelbaar zijn,  je moe en lusteloos voelen, je moeilijker concentreren en slaapproblemen hebben. Fysieke symptomen zijn: verkrampte spieren, hoofdpijn, hartkloppingen, overmatig zweten en maagpijn. In deze fase kun je niet meer denken dat het wel overwaait. Het waait niet over. Je zult actie moeten ondernemen. Verander je niets aan de situatie, dan hoef je alleen nog maar te wachten tot de volgende fase aanbreekt.

Fasen burn-out: fase 4

Deze fase is de burn-out zelf. Kenmerkend is de emotionele uitputting. Letterlijk opgebrand zijn. Nergens meer puf voor hebben. Je kan niet meer. Naast de emotionele uitputting kun je ook last hebben van: piekeren en slecht slapen, lage weerstand, overgevoelig en snel geïrriteerd, onverschilligheid richting anderen en bijv. je werk, en onzekerheid over je eigen kunnen. In deze fase zal je voornamelijk tot rust moeten komen en je lichaam de kans moeten geven weer wat op krachten te komen. Dat betekent niet alleen maar op de bank zitten. Dat betekent juist lekker naar buiten gaan, wandelen, leuke dingen doen (niet té intensief) en zorgen dat je weerstand weer op peil komt door gezond te leven. Goed voor jezelf zorgen dus!

Fasen burn-out: fase 5

In de vijfde fase ga je je richten op teruggaan naar je werk. Heel voorzichtig ga je weer proberen wat te doen en wanneer je merkt dat dat goed gaat, kun je steeds een beetje meer doen. In deze fase moet je oppassen dat je niet te snel wil gaan. Liever iets rustiger opbouwen dan dat je te snel gaat en weer afglijdt.

Normaal gesproken eindigt de burn-out hier, tenminste, als je genoeg hebt geleerd van het hele traject.

Fasen burn-out: fase 6

Heb je te weinig opgestoken van het hoe en waarom van je burn-out, dan ligt de volgende burn-out op de loer.  Vroeg of laat sluipen dan je oude gewoonten er weer in, je houdt je grenzen niet goed in de gaten, gewone stress bouwt weer op naar chronische stress en omdat je toch vindt dat je hersteld bent en dus alles weer aankunt, ga je al snel weer te ver door, net zolang tot je opnieuw een burn-out hebt. De eerste keer was de boodschap nog niet goed bi je binnengekomen, dus deze keer wordt het je nog even iets duidelijker gemaakt. Je zal ook echt de eerste niet zijn die dit overkomt.

Fasen burn-out: fase 7

De allerlaatste fase is het herstel van je tweede burn-out. De meeste mensen leren hier wel genoeg van. Ze gaan beter naar hun lichaam luisteren, richten hun leven anders in, plannen meer tijd voor zichzelf in, nemen meer rust en gooien het roer soms radicaal om.

Als dit herstel goed verloopt, kom je er als een verbeterde versie van jezelf uit. Met de nodige aanpassingen kun je het leven beter aan, hou je je grenzen goed in de gaten  en neem je jezelf goed in acht.

Om weer beter te worden en om de benodigde veranderingen in je mindset voor elkaar te krijgen, zal je naar de wortel van het probleem moeten. Dat is voor de meeste mensen nog niet zo makkelijk. Met mijn Boost Body & Mind methode krijgen we daar op een simpele manier toegang toe en kunnen we ervoor zorgen dat je niet meer in automatische reacties terugvalt. Hoe heerlijk zou het zijn als je via je onderbewustzijn voor elkaar kunt krijgen dat je voortaan als vanzelf je eigen grenzen goed in de gaten houdt en nee kunt zeggen? Makkelijk en moeiteloos, wilskracht is daarbij niet nodig.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn methode, download dan hier mijn gratis ebook.

Ps: bezoek hier ook eens mijn andere website.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *