Ik hou van Katie Byron. Ze maakt ons vaak op een grappige manier duidelijk hoe moeilijk we het onszelf kunnen maken met onze eigen gedachten. Haar insteek is: onze eigen gedachten maken ons soms gek. Onze eigen gedachten doen ons pijn. No one can trigger me, only I can do that, postte ze laatst op haar facebook pagina. Ze bedoelt hiermee: Je wordt getriggerd door de herinneringen uit het verleden die je in je meedraagt. De trigger zit in jou. Een ander kan iets doen waardoor jouw trigger actief wordt, maar als je geen trigger hebt, kan die ook niet actief worden.

Katie Byron: nare herinneringen

Wanneer jij geen nare herinneringen meedraagt, word je ook niet getriggerd. Zie het als volgt: als jij nog nooit in je leven een beer hebt gezien of van een beer hebt gehoord en je komt er één tegen in het bos, zul je daar niet bang voor zijn. Je wordt niet getriggerd. Wanneer jij echter wel over een beer hebt gehoord of er één hebt gezien, weet dat ze gevaarlijk kunnen zijn en je komt er één tegen in het bos, dan word je bang.

Katie Byron: triggers

Al je triggers hebben te maken met jouw eigen eerdere ervaringen en hoe je die hebt geïnterpreteerd en opgeslagen in je amygdala (de amandelkern, betrokken bij het ervaren, verwerken en aansturen van emoties). Het opslaan van triggers is een onbewust proces. Dát ze opgeslagen worden is dus niet iets waar je bewust ‘verantwoordelijk’ voor bent. Maar hoe heerlijk is het dat je wel verantwoordelijkheid kunt nemen over het al dan niet behouden van je triggers.

Katie Byron: vecht-of-vluchtreactie

Het hebben en activeren van de vecht-of-vluchtreactie is goed, maar wat nou als deze constant in vecht-of-vlucht modus staat omdat je bijvoorbeeld onder constante stress staat, zoals bij een burn-out het geval is? Tegenwoordig hoeven we niet meer te vluchten voor dinosaurussen en hoeven we doorgaans niet te vechten voor ons leven. De wereld waarin we ons overeind moeten houden is veranderd. Tegenwoordig wordt onze vecht-of-vluchtreactie geactiveerd door een maatschappij van haast-je-rep-je en je best is nog steeds niet genoeg. Je vecht-of-vlucht reactie wordt ten onrechte geactiveerd en zorgt dus voor constante stress.

Katie Byron: welke triggers wil je kwijt?

Er zijn positieve triggers en negatieve triggers. De positieve triggers zijn fijn. Denk aan een liedje dat je plotseling op de radio hoort en waar je blij van wordt, en je 18e verjaardag, waarop je zoveel plezier hebt gehad, kun je zó weer levendig voor de geest halen. Er verschijnt een glimlach op je gezicht, je gaat meezingen en je voelt je geweldig.

De negatieve triggers, dat zijn de triggers die je onder de loep wilt nemen. Je kunt ze bevragen, zoals Katie Byron dat zo geweldig doet: Is het waar? Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Hoe reageer je op die gedachte? Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Wanneer dat niet werkt is er altijd nog de optie FasterEFT. De beste opruimactie ooit voor o.a. angsten en belemmerende overtuigingen. Probeer het eens! De resultaten zullen je verbluffen!

Download voor burn-out klachten mijn gratis ebook hier.

Wil je meer informatie over het opruimen van angsten en trauma’s, bekijk hier dan eens mijn andere website.

 

24 antwoorden
  • Maaike van Pelt
   Maaike van Pelt zegt:

   Bedoel je vergelijkbaar met Byron Katie of met FasterEFT? FasterEFT werkt in het onderbewustzijn en RET en Byron Katie in het bewustzijn.

   Beantwoorden
  • Maaike van Pelt
   Maaike van Pelt zegt:

   De uitkomst is vergelijkbaar met EMDR, alleen gaat dit nog net even wat dieper. Als resultaat eindig je met een vredig/rustig gevoel en wanneer de emotionele lading eraf is, krijg je vaak de nodige inzichten en een verandering van perceptie.

   Beantwoorden
 1. Yvette
  Yvette zegt:

  Gebeurtenissen waar je emoties bij krijgt, positief of negatief, worden altijd opgeslagen in je onbewuste brein. Of je wilt of niet, door de emotie die erbij betrokken is, komt het bij je naar boven op momenten die je niet zelf uitkiest. Het is de kunst om negatieve emoties dusdanig op te slaan in je onbewuste zodat je er geen last van ondervindt.

  Beantwoorden
  • Maaike van Pelt
   Maaike van Pelt zegt:

   Of je onthoudt de gebeurtenis, maar laat de negatieve emotie los zodat je de gebeurtenis niet meer ‘voelt’ en het ook geen negatief effect meer op je leven heeft.

   Beantwoorden
  • Maaike van Pelt
   Maaike van Pelt zegt:

   FasterEFT is iets anders dan EFT. Je kunt het vergelijken met het updaten van je harde schijf of herprogrammeren zoals jij het noemt. Natuurlijk wordt er alleen geherprogrammeerd wat je niet bevalt.

   Beantwoorden
  • Maaike van Pelt
   Maaike van Pelt zegt:

   Dit is FasterEFT. Net even anders dan EFT. EFT heeft te maken met blokkades en meridianen. FasterEFT is trance-werk, waarbij de trance niet meer inhoudt dan in gedachten teruggaan naar een herinnering of een gevoel.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *