terugval burn-out klachten

Terugval burn-out klachten: als ik terugdenk aan mijn burn-out, dan denk ik als vanzelf aan de tweede keer dat ik een burn-out kreeg. Zo’n tien jaar eerder was ik echter ook al het haasje. In alle eerlijkheid was het toen misschien nog ‘maar’ een overspannenheid en nog geen burn-out, maar ik had mezelf wel flink over de kop gewerkt en een aantal symptomen waren toch echt hetzelfde.

Van die eerste keer heb ik toentertijd niet veel geleerd, behalve dan dat ik wat minder hooi op mijn vork moest nemen, in elk geval tijdelijk. Ik was begin dertig en ik vond dat ik er toch wel weer snel bovenop moest kunnen komen. Ik ben 6 weken thuis geweest en ben toen met halve dagen weer begonnen met werken. De part-time studie, die ik naast mijn full-time baan in het onderwijs deed, heb ik stopgezet. Daarnaast heb ik thuis en op het werk nog wat maatregelen genomen waardoor ik het praktisch gezien in elk geval iets rustiger kreeg.

Nadat ik een periode wat rustiger aan heb gedaan, zat ik al snel weer in hetzelfde ritme en zodra ik me weer goed voelde nam ik ook weer met het grootste gemak meer hooi op mijn vork. Ik kon alles weer aan en had niet in de gaten dat ik nog steeds mijn grenzen niet herkende, niet wist aan te geven en geen nee kon zeggen. Ik was nog steeds bezig met pleasen en wilde alles nog altijd perfect doen.

Terugval burn-out klachten: daar gaan we weer!

Ongeveer tien jaar later zat ik dus wéér met een burn-out thuis. Dit keer nog veel heftiger. Ik kon nu ècht niet meer. Ook deze keer heb ik maar 6 weken thuis gezeten voordat ik weer rustig aan ging werken. Hoewel ik weer aan het werk was en dus ‘hersteld’ verklaard, bleef mijn vermoeidheid en tot zeker twee jaar later bleef ik het gevoel houden dat het nooit meer goed zou komen.

Het overkomt veel mensen, zo’n terugval na burn-out klachten. Het is een veel voorkomend fenomeen. Maar hoe komt dit nou? Je zou toch denken dat je wel beter weet wanneer dit je 1 keer is overkomen?

Jawel, dat is wel zo, maar doorgaans nemen mensen maatregelen die tijdelijk helpen. Ze  verminderen weliswaar de symptomen iets, maar de echte wortel van het probleem, dáár doen mensen vaak maar weinig mee.

Terugval burn-out klachten: de oorzaak.

De echte wortel van het probleem is je eigen mindset, je karaktereigenschappen, de manier waarop jouw hersenen dingen verwerken en de oude patronen die opgeslagen liggen in je onderbewustzijn.

Als je dus geen korte metten maakt met je perfectionisme en je leert niet hoe je je grenzen kunt herkennen èn stellen, en je blijft maar pleasen of angstig voor afwijzing, dan verval je altijd weer opnieuw in dezelfde patronen. Deze eigenschappen zal je dus moeten aanpakken om ervoor te zorgen dat je nooit weer een burn-out krijgt.

Terugval burn-out klachten: de oplossing:

Is dat moeilijk, die eigenschappen aanpakken? Nee, dat is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even weten HOE je dat doet. Omdat ik zelf een burn-out heb doorlopen èn heb opgelost, weet ik als geen ander hoe je dit kunt doen. Met mijn Boost Body & Mind methode lukt het je zonder wilskracht, zolang je maar de wil hebt om te veranderen. Makkelijk en moeiteloos.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn methode, download dan hier mijn gratis ebook.

Ps: bezoek hier ook eens mijn andere website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *